30. 7. 2022

Proč mají hydranty jen tak ležet pod chodníkem? 💦

„V roce 2016 jsme s mou ženou uvažovali jako nezávislí designéři, co nám ve městě chybí. A protože tehdy nebyla voda pro lidi v ulicích žádné zásadní téma, napadlo nás: Co takhle inteligentní pítko?

A tak vzniklo Pítko P. Udělali jsme prototyp a nabídli ho Jendovi Čižinskému, starostovi Prahy 7, jestli by ho tam u nich nechtěl zkusit. On řekl jo a bylo to. Takhle jednoduše to může začít, když je někde radnice s otevřenou hlavou! Od té doby už má Praha 7 našich pítek sedm – jak jinak – a spolehlivě jim tam slouží. A jsou sponzorovaná PVK a.s., takže tamní městskou kasu nestálo jejich pořízení ani korunu – i takhle se to dá pro lidi dělat.

Jenže vše pokračovalo a protože vedro si nevybírá, následovalo kavárenské Mlžítko M pro místa, kde klasické pítko instalovat nemůžete. A když už jsme okukovali, co by se v Praze 7 dalo ještě zlepšit, odskočili jsme si k návrhu kultivovaných poklopů DEKL pro klasické betonové koše, se kterými žijeme a budeme žít ještě léta. Totiž, když je něco nedostačující a my nemáme na nákup zbrusu nové věci, tak to jako dobří hospodáři prostě vylepšíme! Jenže tohle všechno můžete dělat, pokud máte k ruce designéra.

A tak jsme začali přemýšlet, jak takovou spolupráci proměnit v městský standard. A protože práce designéra nesmí stát, stejně jako zdokonalování veřejného prostoru pro občany, opět jsme se vrátili k vodě a ve spolupráci s PVK a.s. navrhnuli tentokrát hydrantové mlžítko „brčko“.

Proč mají hydranty jen tak ležet pod chodníkem, když je venku vedro a lidé potřebují osvěžit, no ne? A v tom to od začátku celé vězí. Když někde vidíme skulinku, kde bychom mohli zlepšit lidem život ve městě, vrhneme se tam a nenecháme to být, dokud není hotovo.

A už jste byli vyzkoušet testovací mlhopítko „brčko“ na Hradčanské, které najdete jen v Praze 6 a nikde jinde? Příběh zdárně pokračuje. Pro mě osobně je tohle hlavní náplní práce designéra, a proto kandiduji za PRAHA 6 SOBĚ na čtvrtém místě. Vždyť zlepšovat veřejný prostor Prahy 6 až do té míry, kdy se stane vzorem pro ostatní městské části, to jde nejlépe z radnice, která tu bude pro vás všechny!“

Štěpán Barták

Štěpán Barták a mlžítko PRAHA6SOBĚĚ