8. 9. 2022

OCHRÁNÍME AREÁL DŽBÁN 🏊‍♂

Firma Molepo, těsně propojená s pražskou ODS, nám chtěla v milovaném Šáreckém údolí nastavět byty. Tuto hrozbu se podařilo na návrh PRAHA SOBĚ a díky petici obyvatel odvrátit. To ale nestačí. Koupaliště Džbán, utopené v divoké přírodě, je skutečnou oázou uprostřed města. Místo, které tvoří tepající srdce Prahy 6 zejména v parných letních dnech, kdy nabízí bezpečný odpočinek v náruči stinných stromů a modré hladiny vody. Koupaliště Džbán a jeho okolí jsou opravdovým klenotem Prahy 6.

Osud Džbánu je ovšem ve velkém ohrožení. Hrozí, že pozemky, na kterých stojí, se rozpadnou na střepy, které budou rozebrány a zastavěny soukromými vlastníky, a tato nádherná přírodní lokalita bude navždy ztracena. A to přesto, že Ministerstvo financí a hlavní město Praha uzavřeli memorandum, které zaručovalo, že tyto pozemky získá bezúplatně město.

Na celý proces měli dohlížet pražští zastupitelé za ODS. K tomu ale nedošlo. Tito čelní představitelé ODS se měli postarat, aby Praha získala maximum majetku z likvidovaných státních podniků na svém území. Namísto toho nechali jedny z nejcennějších pozemků prodat firmě svých spolustraníků v daňovém ráji. Zhruba rok po podpisu memoranda tehdejší likvidátor státního podniku Pražské kanalizace a vodní toky vyhlásil záměr prodat pozemky kolem koupaliště Džbán v dražbě. Nikdo ze zastupitelů dražbu nezastavil, ani v ní nekoupil pozemky jménem města. Oblíbené přírodní koupaliště a obrovská plocha kolem něj přešly za vyvolávací cenu do soukromých rukou (dražby se zúčastnil jediný subjekt).

Dnešním spolumajitelem pozemků, které koupil jako nezastavitelné, je bývalý vrcholný manažer ČEZ a vlivný člen ODS Vladimír Schmalz, donedávna člen magistrátního výboru pro životní prostředí za ODS. PRAHA SOBĚ proto na zastupitelstvu hl. m. Prahy tento skandální postup odhalila a žádala o napravení celé situace. V prvním kroku to znamenalo nepodpořit svými hlasy změnu územního plánu, která by takovou transakci umožnila. Dokud však nebudou pozemky převedeny do majetku města a nebude zajištěno, že ani v budoucnu nebudou rozprodány, hrozí, že tato nádherná lokalita bude pro Pražany navždy ztracena. Budeme proto pokračovat v boji za záchranu Džbánu.

Džbán vizuál PRAHA 6 SOBĚ