5. 9. 2022

Praha pomůže lidem zasaženým zdražováním. ℹ

Praha pomůže lidem zasaženým zdražováním. Právě jsme v Radě hlavního města schválili pražský sociální balíček. Je to předposlední krok, aby mohla začít platit rychlá a pravidelná finanční pomoc Pražanům.

Hlavní město nemůže ovlivnit ceny plynu, elektřiny nebo úroky hypoték. Ale umí svým obyvatelům pomoct jinak. Proto jsme s týmem PRAHA SOBĚ navrhli a prosadili balíček, který posílí rozpočet průměrné rodiny až o 4 800 korun měsíčně. Rodinám s dětmi, které o to požádají, zaplatíme obědy ve školách, školkovné nebo kroužky, seniorům asistenty v domácnosti a všem ulevíme s náklady na bydlení.

Praha si může dovolit pomáhat – díky našemu odpovědnému hospodaření je město nejméně zadlužené za posledních dvacet let. Máme proto peníze na investice i na pomoc v době krize. Pomůžeme lidem ve věcech, které má město na starosti – školy, školky, kroužky. Hned. Na služby pro seniory budeme přispívat od 1. ledna 2023. K tomu také od ledna přidáme navýšení státního příspěvku na bydlení, protože nemuset se strachovat o střechu nad hlavou je základ všeho.

Školám posíláme desítky milionů do tzv. fondů solidarity, ze kterých mohou ředitelé pomoci žákům v situacích, na které žádný podpůrný systém nepamatuje. Školy podporujeme i jinak – nyní mohou zaměstnat sociálního pedagoga, specialistu, který pomůže rodinám, jejichž sociální situace dopadá na kvalitu vzdělávání jejich dětí. Už se nám velmi osvědčili v Praze 7 a chceme tuto možnost dát všem školám v Praze.

Důležité je, že pomůžeme adresně, rychle a jednoduše. Od začátku jsme chtěli, aby se pomoc neztratila v nekonečném papírování. Pomoc dostane každý, kdo v čestném prohlášení uvede, že je ve finanční tísni. Experti vědí, jak je právě tohle důležité. Je to opačný postup, než volí stát – ten se na prvním místě zabývá odrazováním nepoctivců, proto je ale jeho systém komplikovaný, byrokratický a drahý na provoz, takže se nic neušetří, a ještě se pomoc ke skutečně potřebným lidem nedostane.

Současná zhoršující se situace potřebuje naopak rychlou a jednoduchou pomoc. Aby lidé, kteří se bez vlastního přičinění dostali do těžké finanční situace, věřili, že se na ně nezapomnělo. A aby tu desítky tisíc lidí nepadly na dno – protože to se bude vždycky napravovat nesrovnatelně obtížněji a dráž.

Srdečně a vděčně
Jan Čižinský