30. 7. 2022

⏰Škola v 8:00 nebo v 9:00?

⏰V 8.00, nebo v 9.00?

🤔V posledních dnech se u nás otevřela debata, zda by škola neměla začínat později než v 8.00. Debata je určitě hodně potřebná, zejména proto, že mnoho dospívajících, kteří dojíždějí v mnoha vesnicích na druhý stupeň nebo na střední školy do větších měst, nemají dostatek spánku.

🛌Podle výzkumů by totiž teenageři měli spát 8-10 hodin denně, což je mnohdy nereálné nejen kvůli dojíždění, ale také kvůli školním nárokům, kdy se děti večer po škole ještě další cca 2-3 hodiny připravují na výuku.

🤔Na debatě je zajímavá především jedna věc: málo kdo z rodičů si totiž uvědomoval, že startovní 8.00 ranní není stanovena zákonem a je na každé škole, jak si svůj pomyslný ranní budíček nastaví. Mnohé alternativní, ale i některé běžné základní školy nebo víceletá gymnázia začínají později, třeba v 8.15 nebo 8.30. Pro děti, které dojíždějí, je to často doslova záchrana.

❤️Zároveň úplně chápu, že většina rodičů chodí do práce třeba nejpozději na 8.30 a nemohou si dovolit děti odvádět do školy později. Myslím ale, že na druhém stupni a na středních školách, kdy již děti docházejí do školy úplně samostatně, by mohla výuka skutečně začínat později. 🙏🏼Osobně doufám, že tato debata dodá mnohým školám odvahu být v tomto ohledu variabilnější. Odkaz: Revoluce ve školství? Co kdyby výuka začínala až od 9:00, přemýšlí politici – Novinky.cz

🤷‍♀️Jaký čas byste preferovali vy a jak sladit harmonogram více dětí v rodině?🤷‍♀️

rodina a děti Mariana Čapková