8. 9. 2022

Městský úřad má být pro lidi partner

Jednoduchý a rychlý přístup občanů k informacím má příznivý vliv na důvěru v demokracii a na ochotu podílet se na veřejném životě. Veřejná kontrola je důležitou zpětnou vazbou a pojistkou proti zneužití veřejné moci. Myslíme si, že Praha 9 má v principech otevřeného vládnutí co dohánět:

Interpelace

Díky našemu tlaku se až letos na jaře podařilo prosadit, aby občané mohli na jednání zastupitelstva interpelovat také v 16.00, tudíž si nemuseli na dopoledne brát volno v práci. Stále prosazujeme, aby byl záznam z jednání zastupitelstva městské části veřejně dostupný online.

Web

Je třeba předělat uživatelsky nepřívětivý a zastaralý web městské části, kde je dnes velmi složité cokoli najít.

Na webu městské části musí být transparentně a snadno dostupné zásadní dokumenty jako strategický plán, pravidla pro udělování městských bytů nebo třeba schválené dotace z městského rozpočtu apod.

Rozpočet

Rozpočet městské části v pdf dokumentu je v 21. století anachronismem. Nejlepší nápravou by bylo zapojení do vizualizační aplikace Cityvizor, kde jsou přehledně vidět faktury za jednotlivé služby a majetek, co městská část nakupuje.

Úřední deska

Zásadní informace týkající se například výstavby se zobrazují pouze na úřední desce, takže pokud ji občan pravidelně nesleduje, nemá šanci se o nich dozvědět. Pomohlo by třeba propojení s aplikací mobilní rozhlas, přes kterou se v současnosti občané dozvídají téměř jen o pozvánkách na akce na území Prahy 9. Úřední deska by měla obsahovat i “historii”, aby šly informace, které nyní po určité lhůtě mizí, dohledat zpětně.

Radniční zpravodaj

Magazín Devítka vydávaný městskou částí každý měsíc by mohl přestat být PR nástrojem radních bez snahy reflektovat kritické podněty, petice nebo iniciativy občanů.