25. 8. 2022

Co už PRAHA SOBĚ na Devítce dokázala?

Snažíme se díky práci PRAHA SOBĚ na Magistrátu hlavního města Prahy i díky občanské aktivitě již nyní důležité kroky prosazovat anebo jim napomáhat.

ZŠ a MŠ U Elektry

Velkým investičním školským projektem na Devítce je výstavba Základní a mateřské školy U Elektry. Díky spolupráci náměstka hl. m. Prahy pro finance Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) byla v roce 2022 hlavním městem schválena dotace pro MČ ve výši 180 milionů Kč právě na tuto stavbu.

Devítka, která naslouchá

Díky našemu tlaku se podařilo prosadit, aby občané mohli na jednání zastupitelstva interpelovat také v 16.00, tudíž si nemuseli na dopoledne brát volno v práci. Zároveň dále prosazujeme, aby záznam z jednání zastupitelstva MČ byl veřejně dostupný online.

Škola a školka v Hrdlořezích

Hrdlořezy, kde žije 3 000 lidí, nemají školku ani školu. Na neúnosnou situaci dlouhodobě upozorňuje Ondřej Kurz z našeho týmu, který také stojí za peticí za vznik školy a školky v Hrdlořezích. Pod tu se letos na jaře podepsalo více než 1 000 lidí a městská část se na základě našeho podnětu začíná situací konečně zabývat.

Data v metru i koncepční opravy

Plníme sliby, které Praha Sobě dala před minulými komunálními volbami. Stanice pražského metra a přilehlé tunely pokrýt LTE i 5G sítěmi. Na Devítce můžete nově datovat na Vysočanské, Kolbenově i na Hloubětíně. Oprav silnic se nebojíme. Když se někde opravuje, důsledně dohlížíme na koordinaci povrchů i sítí, aby se na stejném místě nemusel provoz omezovat opakovaně. Odpovědnost za pražskou dopravu měl v posledních 4 letech radní Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Spoluúčast developerů

Rada hlavního města schválila metodiku spoluúčasti investorů na rozvoji území. Klíčový materiál pro další možný rozvoj naší městské části. Díky ní si může město / městská část určovat, jakými částkami se budou developeři podílet na rozvoji dotčeného území. Bude tak více peněz na výstavbu školních kapacit, významných veřejných prostranství, důležitých komunikačních propojení, městského bydlení apod. Investorovi se do ruky dostávají transparentní pravidla, kdy při vstupu do nového území si bude umět přesně spočítat, jaké požadavky na něj město (a tím je myšlen jak magistrát, tak městské části) bude mít.

Pravidla péče o seniory

Díky aktivitám radní pro sociální oblast a zdravotnictví Mileny Johnové (Praha Sobě) a Městské části Praha 9 se vytvořila pravidla, která umožní zlepšit péči o seniory v místě, kde žijí. O jejich důsledné zavádění se na Devítce postaráme.

Umění pro Devítku

V rámci projektu Umění pro město, který zaštiťuje radní pro kulturu a cestovní ruch Hanka Třeštíková (Praha Sobě), oživujeme veřejný prostor. Pro komunitní centrum Knoflík vznikl nový mural. Výtvarný prvek je součástí zrevitalizovaného náměstíčka. A nyní se chystá umělecké dílo s vodním prvkem do vysočanského parku před polikliniku.

Co se ještě podařilo? Více se dozvíte na WWW.PRAHASOBE.CZ