8. 6. 2022

Když se spojí sousedé, dokážou velké věci

Medailonek zakladatelky Praha 9 Sobě Kamily Matějkové, divadelní produkční, vedoucí kanceláře radní hlavního města Prahy pro oblast kultury, výstavnictví a cestovního ruchu a předsedkyně spolku Pro NOVÉ Vysočany.

V Nových Vysočanech žiji už více než dvacet let, v podstatě celý svůj dospělý život. Vždycky to pro mě bylo spíš místo, kam chodím přespávat, a všechny naše rodinné aktivity se odehrávaly jinde. Devítka nám v místě, kde bydlíme, neměla co nabídnout.

Když jsem před sedmi lety nastoupila na radnici Prahy 7, byla jsem zaskočená tím, jak se také dá dělat komunální politika.

Nejen že se na nás na každodenní bázi obraceli občané se svými problémy a podněty, ale vedení radnice o nich přemýšlelo a řešilo je.

A navíc mělo i představu, jak dosáhnout systémově toho, aby se všem na Letné i v Holešovicích lépe žilo.

Do té doby mě nikdy nenapadlo napsat na radnici, že je v okolí rozbitá lavička, rozlétané odpadky na ulici nebo uschlý strom. Naučila jsem se daleko lépe si všímat svého okolí. A u nás doma pokaždé, když jsme narazili na nějaký problém v ulici, se začalo říkat: to by se na Sedmičce nikdy nestalo.

Mým cílem je tuhle politickou kulturu přinést i k nám na Devítku. Před čtyřmi lety jsem zjistila, že stejnou touhu sdílí v naší městské části více lidí. Proto jsme se s přáteli, sousedy a rodinou rozhodli přesvědčit i ostatní, že i ve Vysočanech, na Proseku, v Hloubětíně, Nových Vysočanech, Libni či na Střížkově je změna možná, že si to Devítka zaslouží. Chceme, abychom mohli říkat: to by se na Devítce nestalo.

Když se pak začala formovat PRAHA SOBĚ, bylo naprosto jasné, že u toho musím být. A tak jsme stáli dlouhé měsíce na ulicích a přesvědčovali lidi o tom, že víme, jak spravovat naše město tak, aby v něm všem bylo dobře.

Teď se díky tomu aktivně podílím na fungování hlavního města na magistrátu. Spolu s Hankou Třeštíkovou se věnujeme tématu kultury, její dostupnosti i mimo centrum metropole pro seniory, rodiny s dětmi nebo lidi s postižením. Podporujeme komunity, oživujeme nenápadná nevyužitá místa v lokalitách a zaměřujeme se také na kultivaci cestovního ruchu.

Jako manažerka mám ráda jasné úkoly a hmatatelné výsledky, což se nám daří.

Když vidím, kolik se toho dá změnit, rozhodla jsem se ještě více energie a času věnovat své domovské Devítce. S týmem, který vám představuji, chceme proměnit naši městskou část.

Když se spojí sousedé, dokážou velké věci.

Přesvědčte se, že vám máme co nabídnout a víme, jak na to. Víme, že je možné spravovat město s vizí, a i když spoustu z toho, co chci změnit, ocení až naše děti, vím, že zároveň se dá okamžitě začít napravovat mnoho drobností, které ovlivňují kvalitu našeho života právě teď.

Kamila Matějková (46 let)

Kamila vystudovala divadelní management na pražské DAMU, začínala jako reportérka publicistických a investigativních televizních pořadů a věnovala se divadelní produkci. Jako manažerka pracovala v Nadaci rozvoje občanské společnosti, na projektu Pomozte dětem a v rodinném a kulturním centru Nová Trojka. Ke komunální politice se dostala díky působení v oddělení komunikace na radnici Prahy 7 a v té době před posledními komunálními volbami se také podílela na vzniku PRAHY SOBĚ. V roce 2022 kandiduje za PRAHU SOBĚ také do zastupitelstva hlavního města Prahy. Kromě oblasti kultury se dlouhodobě věnuje rodinné politice a podpoře komunitního života v metropoli. Kamila je předsedkyní Spolku pro NOVÉ Vysočany. Má ráda kulturu, cestování, plavání a ke 45. narozeninám dostala šicí stroj. Je 23 let vdaná a je maminkou tří dětí. Rozálie (21 let), Dorotky (15 let) a Prokopa (14 let).