27. 3. 2024

První etapa rekonstrukce Libeňáku zahájena

Skočili jsme se podívat, jak probíhají stavební práce na rekonstrukci Libeňského mostu. Přečtěte si slova našeho Adama Scheinherra ⤵️

Přijďte se kouknout taky! Na části soumostí u Voctářovy ulice už jsou hotové předstihové práce a začala demolice. Je mi jasné, že spousta lidí se bude posmívat a říkat, že se záchrana Libeňáku nepovedla – jenže zbourání tohoto úseku bylo od počátku v plánu. 📈

K rekonstrukci Libeňáku jsem vždy přistupoval s maximální pečlivostí. Právě díky dobré přípravě teď nevzniká žádný prostoj a stavba nového mostu na demolici rovnou naváže.

Občas si ani neuvědomíte, co všechno se musí udělat předtím, než se do země (nebo do mostu) poprvé kopne. Přípravy jsou na první pohled neviditelné, a proto nevděčné. O to jsou ale složitější a pracnější. Se svým týmem jsem na nich začal pracovat hned týden poté, co jsem nastoupil do funkce náměstka pro dopravu v roce 2018, a dovolím si říct, že právě tím se povedlo rekonstrukci po 30 letech váhání rozhýbat.

Na stole tehdy nebylo reálně nic. Jen pozůstatek starého projektu, kdy místo kubistického městského mostu měla vzniknout nesmyslná čtyřproudá dálnice odnikud nikam. Ani tento projekt ovšem nikdo nedotáhl k realizaci a nakonec ho město v roce 2016 odmítlo úplně.

Jsem rád, že jsem staronovému Libeňáku pomohl k novému životu. Už se moc těším, až se po novém mostě poprvé svezu tramvají!

Máme své město rádi a záleží nám na místě, kde žijeme.