9. 8. 2023

Krásná lucerna z vitráže Průmyslového paláce ozdobila hrob jeho architekta

Tahle krásná lucerna se poprvé rozsvítila teprve před pár dny, přitom její sklíčka už jednou pořádný oheň zažila. Jedná se totiž o vitráže Průmyslového paláce na Výstavišti, které žár při jeho požáru v roce 2008 poničil natolik, že musely být při rekonstrukci vyřazeny. A jak se stalo, že doputovaly až sem, na Olšanský hřbitov? Právě tady se nachází hrob Bedřicha Münzbergera, architekta Průmyslového paláce, který byl podobně jako jeho ikonická stavba roky v neutěšeném stavu. Současně se zahájením prací na Průmyslovém paláci se městská akciovka Výstaviště Praha rozhodla hrob adoptovat a vrátit mu jeho zašlou krásu.

Opravu a dostavbu Průmyslového paláce jsme v čele s Pavlem Vyhnánkem úspěšně rozjeli v minulém volebním období. Máme radost, že teď je konečně postaráno i o místo posledního odpočinu jeho architekta. Díky Petru Zemanovi za tuto myšlenku!

Spousta pomníčků a hrobů řady významných českých osobností na své adoptivní patrony ještě čeká, mrkněte na web Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy v odkazu níže, jaké to jsou!

Máme své město rádi a záleží nám na místě, kde žijeme.