16. 6. 2023

Pražský dotazník z dílny vládnoucí pětikoalice je promarněnou příležitostí

Pražský dotazník z dílny vládnoucí pětikoalice je promarněnou příležitostí, nepřijatým deváťákům místo na jejich vysněné škole nezajistí.

Město totiž z čísel nepozná, jestli škola, na kterou se děti dostaly, alespoň trochu odpovídá jejich zaměření a preferencím. A bohužel také nezjistí, jestli nepřijaté děti chtějí na gymnázium nebo na střední školu s maturitou, a tak bude přifukovat kapacity přes nasliněný prst.

Na úskalí dotazníku upozorňoval na Výboru pro výchovu a vzdělávání Jan Čižinský . Jeho návrhy, jak pomocí dotazníku získat co nejpřesnější data, neuspěly – bohužel pro letošní deváťáky.

„Na Praze 7 jsme se proto rozhodli jít vlastní cestou a dotazník rozšířit. Chceme totiž také vědět, zda jsou deváťáci spokojeni s tím, kam mají v září nastoupit, a zda se jejich budoucí střední škola alespoň trochu strefuje do jejich představy o dalším studiu a budoucnosti. Díky tomu budeme umět lépe bojovat za naše nepřijaté sedmičkové deváťáky a tlačit na město s konkrétními čísly,“ říká náš lídr a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Magistrátní dotazník totiž vychází z chybného předpokladu, že míst ve školách je dostatek. „Dostatek kapacit je možná v excelových tabulkách, protože míst na těch středních školách, které jsou uchazeči žádané, je nedostatek. Žáci tak nemají šanci dostat se na jimi preferované školy, a to i ti s perfektním prospěchem. Aspiranti na gymnázia půjdou na střední odborné školy a adepti na obory s maturitou budou muset na ty s výučním listem,” komentuje současný stav Mariana Čapková – místostarostka Prahy 6

Máme své město rádi a záleží nám na místě, kde žijeme.